Jdi na obsah Jdi na menu
 


sport s bíglem(agility,coursing....)

                       Sporty s bíglem                                                                                        Agility je sport, který vznikl podle koňského parkuru. Cílem je, aby psovod se svým psem překonal trať s překážkami ve správném směru a pořadí, bez chyb a v co nejlepším čase. Je to pro psy jedna z nejpřirozenějších aktivit - pes ve smečce (společně se svým pánem) spolupracuje při překonávání překážek v honbě za kořistí. Kořistí se stává pamlsek či hračka a pochvala na konci každého parkuru. Je to sport, který prospívá fyzické kondici psa i psovoda a velmi dobře upevňuje vztahy mezi psem a pánem. Kromě toho je každý trénink i závod výbornou příležitostí pro socializaci psa - jinými slovy pes se v tomto prostředí naučí stýkat s ostaními psy i lidmi, zvykne si na ně, ztratí strach a tím se eliminuje jeho agresivita z tohoto strachu plynoucí.

 

Je to sport pro psy všech plemen, pro psy čistokrevné i ořísky. A je vhodný i pro bíglíky. Ikdyž se možná setkáte s předsudky o tvrdohlavosti a nevycvičitelnosti bíglů, nenechte se odradit. Začátky sice nejsou lehké a je třeba se obrnit notnou dávkou trpělivosti, ale jakmile bíglík pochopí co se od něj chce, agility si zamiluje a bude přinášet radost i vám. Ta společná radost pejska i psovoda po dobře zaběhnutém parkuru je něco úžasného. Dnes už s úspěchem běhá na nejvyšší úrovni spousta bíglíků a neustále jich přibývá jak roste popularita tohoto sportu i mezi bíglaři. Již několik let existuje i Mistrovství republiky BÍGLŮ v agility se stále rostoucí účastí.
                                                                                                                                                                                                          Coursing              Coursing je historickým předchůdcem obecně známých dostihů. Běhá se ve volné přírodě se vším co příroda přináší, s příkopy, nerovnostmi a kličkováním. O vítězi rozhoduje kvalitní proběhnutí jednotlivých úseků, nasazení, obratnost a v neposlední řadě inteligence, lišáctví i schopnost se znovu vydat do boje. Každý pes absolvuje dva rozběhy, a počet bodů z obou běhů se sčítá. Při druhém rozběhu se mění trať (buď se běží opačně, nebo se přestavuje dráha), neboť psi si pamatují, jak běželi první běh. Jak už bylo uvedeno, oproti dostihům je trať coursingu nepravidelná, což dává možnost uplatnit se psům inteligentním. Coursing má ještě jednu obrovskou výhodu nepotřebuje dostihovou dráhu, na kterou se obtížně hledají a získávají pozemky odpovídajících parametrů, a jejíž stavba je finančně velmi náročná. Zvolí-li se pro coursing vhodné místo, není třeba žádných věží pro rozhodčí a obsluhu navijáku, startovních boxů.