Jdi na obsah Jdi na menu
 


zdraví

                                 zdraví                                                                                           Zdraví

Jak už bylo napsáno výše, není bígl plemeno trpící nějakými častými zdravotními problémy, nicméně některá onemocnění se u nich vyskytují s poněkud vyšší incidencí. Představme si je tedy poněkud blíž.

 

Dysplazie kyčelních kloubů

Známá a velmi častá anomálie v utváření kyčelního kloubu způsobující v pokročilém stádiu u většiny plemen pohybové problémy. Vzhledem k tomu, že u bíglů nezpůsobuje ani vysoký stupeň dysplazie závažnější postižení pohybového aparátu, upustilo se od povinného vyšetřování chovných jedinců. Ačkoliv je řada z nich na dysplazii pozitivní, opravdu byste to na nich nepoznali.

Epilepsie

Notoricky známé onemocnění neznámého původu projevující se občasnými záchvaty svalových křečí a dočasnou ztrátou vědomí, což jsou pro psa stavy nejen nepříjemné, ale hlavně nebezpečné vzhledem k možnosti zranění. U bíglů lze předpokládat, že v drtivé většině případů je toto onemocnění přenášeno geneticky. Většinou se dá zvládnout alespoň dočasně medikamentózně.

Autoimunitní hypothyreóza

Onemocnění, o kterém se v souvislosti s bígly nemluví tak často jako o epilepsii, ale rozhodně není ojedinělé, bohužel dost často zůstává nezjištěno, protože jeho diagnostika nepatří ke standardnímu vyšetření krve. Vinou aktivace imunitního systému dochází k autodestrukci štítné žlázy a poklesu jejích hormonů v krvi. Příznaky nejsou příliš specifické, zahrnují hlavně intoleranci zátěže, unavenost, zimomřivost, tloustnutí, vypadávání chlupů. Tento stav lze snadno upravit medikací.

Obezita

Většina lidí ji nepovažuje za nemoc, ale u bíglů je tak častá, že ji zmínit musím. Vzhledem k neskutečné žravosti a neuvěřitelné schopnosti škemrat, je chodících strakatých válečků stále víc a víc. Řada lidí má totiž problém odolat smutným černě obkrouženým očím a kapajícím slinám, což bíglíci umí moc dobře. Tloustnutí už se potom jen tak lehce nezastaví a určitě nikdo nechce svému psovi ničit zdraví jen kvůli své slabosti, neschopnosti a nedůslednosti. Bíglovi je opravdu třeba jídlo přesně odměřovat a zároveň mu dopřát dostatek pohybu.

 

Péče

Hodně lidí si vybírá psa podle vzhledu, je tedy logické, že bíglík padne do hledáčku poměrně často, ne vždy je to ale výběr vhodný. Toto plemeno potřebuje dostatek času a pochopení. Výcvik je naprostou nezbytností. Důslednost odmalička je to nejlepší, co můžete svému psovi dopřát. I když jsou bíglové do jisté míry hodně nezávislí, potřebují dostatek kontaktu se svým pánem nebo členy rodiny. V opačném případě doslova duševně strádají, což velmi často dávají najevo hlasitým štěkáním nebo vytím, které se rozhodně nelíbí sousedům, nebo také demolicí bytu, případně neustálými útěky. Jinak je ale bígl poměrně „bezúdržbové“ plemeno. Nevyžaduje žádnou speciální péči o srst. Většinou nemívá žádné problémy s krmením. Nutností jsou snad jen opravdu dlouhé procházky a je-li pes na zahradě, tak určitě dokonalý plot. Kamaráda (klidně i jiné rasy) strakáč rozhodně uvítá. Vzhledem k silnému smečkovému cítění bude s dalším pejskem (nejlépe samozřejmě zase bíglem) spokojen.